Tempura 天麩羅 (天ぷら- zapis hiragana)

To musi być pierwsze słowo w naszym słowniczku! Bez niego nie byłoby przecież TempuraYa (wrócimy jeszcze do tego skąd taka nazwa 😉)
Tempura to z jednej strony danie kuchni japońskiej, do którego używa się przede wszystkim owoców morza i warzyw, które zanurza się w panierce a następnie smaży w głębokim tłuszczu. Tyle definicja a la wikipedia. Ale pewnie chcielibyście wiedzieć więcej, a zwłaszcza czemu w domu przygotowanie tempury udaje się nadzwyczaj rzadko? Bo tempura to również sposób przygotowania potraw, a właściwie sztuka, w której wiele czynników decyduje o efekcie końcowym. No i oczywiście tempurą nazywana jest często sama panierka, której używa się do przygotowania tych dań.
Dashi 出汁 (だし - zapis hiragana)

Hej! Słyszeliście pewnie nie raz w TempuraYa słowo dashi.
A to z tej prostej przyczyny, że wśród fundamentów kuchni japońskiej obok takich składników jak ryż czy sos sojowy jednym z kluczowych filarów jest właśnie dashi. Krótkie słowo, które zawiera w sobie eksplozję smaków, a to za sprawą umami – tak zwanego piątego smaku (po słonym, słodkim, gorzkim i kwaśnym). Czy da się go opisać? Można próbować, choć kultura europejska radzi sobie z tym raczej słabo. Zdecydowanie lepiej spróbować i wyrobić sobie własne zdanie. Powiem wam jedno – ten smak uzależnia 😊 To dlatego po zjedzonej misce Udonu z dashi można by jeść dalej…
Słowo dashi oznacza po japońsku ekstrakt, wyciąg – i rzeczywiście ten aromatyczny bulion wyciąga wszystko co najlepsze ze składników z których jest zrobiony.
TENTSUYU
